Geplaatst op 19 maart 2018

Voorstelling op het MLF


"Enkeltje Hollandia"

Voorstelling op donderdag 15 maart jongstleden.

 

Nick Teunissen vertelt zijn verhaal, begeleid door twee muzikanten. Hij werd negen jaar geleden verliefd op Ismir, die vanuit Sarajevo naar Nederland was gevlucht. In de koffer van Izmir vond Nick het treinkaartje naar Nederland, een enkele reis…

Burgeroorlog
Nick en Ismir wonen nu in Sarajevo, de Bosnische stad die in de jaren negentig zwaar getroffen werd in de Balkanoorlog. Voor de oorlog uitbrak, maakte het weinig uit of iemand Bosniër was, Serviër of moslim. Dat veranderde in de aanloop naar de burgeroorlog die tot eind 1995 duurde.

Onbespreekbaar
Over de oorlog wordt weinig gesproken, zegt Nick, maar zijn vriend heeft veel meegemaakt en een aantal zaken zijn nog steeds onbespreekbaar. Het duurde lang voor Ismir weer in staat was om naar zijn geboorteland terug te keren en de plaatsen uit zijn jeugd te bezoeken.

Muzikaal monoloog
'Enkeltje Hollandia' is een muzikale monoloog. Teunissen schakelt tussen verschillende personages. Hij speelt zichzelf maar ook zijn vriend en bijvoorbeeld zijn schoonouders. 

Teunissen vindt het bijna een plicht om het stuk te spelen: "Ik wil met het theaterstuk nog een keer benadrukken wat oorlog met een mens doet en hoe belangrijk het is om stil te staan bij vrede".